Reageren?

*/ ?>
28 januari 2004
*/ ?>

Veilig uitgaan

GHB, Gamma-Hydroxy-Butyraat

Een zorgwekkende ontwikkeling in het uitgaansleven.
GHB komt ook in het menselijk lichaam zelf voor in bepaalde hersengedeelten, de nieren, hart, skeletspieren en in sommige vetweefsels. GHB is alleen legaal als het door de dokter wordt voorgeschreven – en in het uitgaansleven komt eigenlijk alleen maar illegale, zelfgemaakte of geimporteerde GHB voor. Op verkoop staan forse straffen.Het effect van GHB kan per persoon verschillen en hangt sterk af van de dosis. Bij 0,5 tot 1,5 gram GHB raakt iemand in een alcoholachtige roes. Hij of zij wordt vrolijk, kalm en ontspannen. Angsten en remmingen verdwijnen; iemand wordt “praterig” en raakt opgewonden.

Aan het gebruik van GHB zijn risico’s verbonden. De stof, in poeder- en vloeibare vorm, wordt vrijwel altijd illegaal gemaakt en is dus nagenoeg onmogelijk nauwkeurig te doseren.
Eén van de grootste risico’s is een overdosis. Die kan leiden tot een diepe, comateuze slaap waarbij mensen kunnen stikken in hun braaksel. Ook kunnen ademhalingsproblemen optreden. Combinatie met alcohol of kalmerende middelen vergroot de kans op een overdosis.

Naast mensen die de stof vrijwillig gebruiken worden regelmatig jonge mensen er onvrijwillig mee geconfronteerd. Met name via toediening in zoete drankjes, vooral mixdrankjes. GHB smaakt namelijk erg zout en je proeft het heel snel, tenzij de zoete smaak heel sterk overheerst. Onnodig te zeggen is, dat de toediener geen prettige bedoelingen heeft en altijd zal proberen met een sterke dosis zijn slachtoffer te verdoven. De combinatie met alcohol is extra nadelig. In het hele land zijn aangiftes gedaan van verkrachting na onvrijwillig GHB-gebruik; ook seks met iemand waarmee normaal beslist niets zou gebeuren valt hier natuurlijk onder. In de Verenigde Staten heet GHB dan ook niet voor niets “date rape drug” – de afspraakje-verkrachtingsdrug.

Over het algemeen verwacht men weinig nadelige gevolgen van een kleine dosis GHB. Bijwerkingen bij gebruik zijn ondermeer duizeligheid, hoofdpijn, misselijkheid, suf voelen, een slap gevoel in de spieren krijgen en geheugenverlies. Over de effecten van gebruik op langere termijn is nog niets bekend.

Een aantal voorzorgsmaatregelen in de omgang met GHB:
- laat nooit een drankje onbeheerd staan in een horecagelegenheid of op een feest
- accepteer alleen flesjes die in bijzijn van de klant worden geopend
- laat iemand die GHB heeft genomen en in slaap dreigt te vallen, niet eten. In bewusteloze toestand kan iemand braken of de tong kan de luchtwegen blokkeren; in beide gevallen kun je daardoor stikken
- voorkom dat hij of zij in slaap valt. Blijf in beweging.
- Laat iemand die GHB heeft gebruikt en in “gewone” slaap is gevallen, nooit alleen. Let goed op, of de ademhaling doorgaat of dat het slachtoffer wel wakker te krijgen is of afwijkend gedrag gaat vertonen. De diepe slaap kan wel vier tot vijf uur duren.
- Als iemand bewusteloos raakt en niet wakker is te krijgen: op de zij leggen, hoofd iets achterover. Onmiddellijk medische hulp zoeken – bel 112!

Als iemand onvrijwillig GHB heeft gekregen, moet altijd aangifte bij de politie volgen.

Zie voor meer informatie www.boy4ever.nl

Bron:Veiligheidswijzer.nl

Niet gevonden wat u zoekt? Klik hier en stel uw vraag aan MultiGids!

Gerelateerde artikelen
 • Hoe veilig is jouw browser?
 • Veilig elektronisch betalen
 • Politiekeurmerk Veilig Wonen
 • 5 tips voor veilig internetgebruik
 • Geplaatst door CS om 08:49
  */ ?>
  */ if (file_exists("/home/multi/public_html/beveiliging//links/mainlinks.html")) { ?>
  Links


  Z"; print "o"; print "e"; print "k"; */ print "Zoek"; //print "Zoek nu ook bijvoorbeeld "; } function urlencoder ($uc, $mc, $sc, $au, $id) { $enc['uc'] = urlencode ($uc); $enc['mc'] = urlencode ($mc); $enc['sc'] = urlencode ($sc); $enc['au'] = urlencode ($au); $enc['id'] = urlencode ($id); return $enc; } ?>