Reageren?

*/ ?>
27 januari 2004
*/ ?>

PC-beveiliging

Inleiding

De enige perfecte manier om een computer te beveiligen tegen invloeden van buitenaf is door de computer aan niets anders aan te sluiten, er geen kabels of snoeren op aan te sluiten, en de power knop uit te laten.De meeste mensen die surfen via internet,doormiddel van de telefoon verbinding, glasvezelkabel, of een netwerk realiseren zich vaak niet, dat er hackers werkzaam zijn op internet.
Een echte hacker is geen gevaar, deze weten wat ze doen en zijn voornamelijk bezig met het hacken van bedrijven voor de lol en houden zich niet bezig met het kraken van de computer bij u thuis. De voornaamste bedreiging is de amateur hacker, die met simpele programma’s een hoop schade kunnen aanrichten in uw computer.

Virus scanner

Tegenwoordig leveren de meeste PC fabrikanten een antivirus programma met de PC mee, maar het gebeurt regelmatig dat mensen dit alleen maar ballast vinden voor hun PC, en deze verwijderen (of niet updaten).

Er bestaat geen goede beveiliging zonder virusscanner !

Verder........

De tweede beveiliging die u hiertegen op zijn minst moet hebben voor de thuiscomputer is een firewall.

Een normaal virus is meestal een beetje data die is verborgen in een bestand. Het virus springt van bestand naar bestand op de harde schijf, en beschadigd de bestanden waar hij op land of hij blijft op 1 bestand zitten en wordt op een zeker moment actief waarbij het virus iets (meestal destructiefs) begint uit te voeren.
Er zijn ook virussen (Trojaans), die verborgen zijn in opstart bestanden van programma’s en die tevoorschijn komen als u de setup van een dergelijk programma start. Het virus verandert hierbij meestal van vorm, die meestal lijkt op een gewoon systeem bestand als system.exe, winup.exe of zelfs alleen maar in .exe. Ook kan het voorkomen dat het virus niet zelfstandig veranderend, maar kruipt het gewoon in een systeem bestand.

Een Trojaan is dus eigenlijk zelf een klein programma. Het is om precies te zijn een server programmaatje, dus zoiets als uw provider heeft om contact te kunnen maken met internet. De Trojaan wacht op de harde schijf totdat er iemand contact met hem maakt, en als er iemand contact maakt met de Trojaan kan de inbreker via de Trojaan uw computer besturen.

Het contact maken met de Trojaan kan op verschillende manieren gebeuren, maar gebeurt altijd door een cliënt programma dat op de computer van de hacker staat. De meeste manieren om contact te maken met de Trojaan zijn uitgesloten als u de computer heeft beveiligd met de basis beveiligingen en een firewall. Maar de meest voorkomende manier die voorkomt om contact te maken met de Trojaan is via de communicatie poorten van de computer.

De hacker kan doormiddel van een poort scanner duizenden poorten van verschillende computers die aangesloten zijn op internet scannen. Hierbij wordt er gekeken of zo’n poort open staat en indien deze open staat wordt er contact gemaakt met de Trojaan, en kan hij van alles op uw computer uitvoeren.

Dit houd dus in, dat als er geen Trojaan op de harde schijf staat, het dus geen gevaar oplevert als er een poort scan plaats vindt.
U kunt de poort scan wel melden bij uw provider of de provider van degene die de poort scan uitvoert.

Het uitschakelen van bestanden en printers delen is in eerste instantie het beste wat u kunt doen. Dit kan door bij configuratiescherm -> netwerk, op de knop bestanden en printers delen te drukken, en deze functie uit schakelen. Dit verbetert trouwens ook op veel systemen de internet snelheid.
Een wachtwoord is een goede beveiliging om de gewone gebruikers van internet buiten uw computer te houden. Maar voor iemand die een derde rangs hacker is (iemand die niet weet waar die mee bezig is), is het geen probleem om langs deze wachtwoord beveiliging te komen, en in uw computer te komen zelf als u bestanden en printers delen uit hebt staan.


Firewall

Een firewall is een barrière tussen uw computer en internet, en alleen de normale dingen kunnen door deze barrière gaan.

Er zijn momenteel veel firewalls op de markt waar u uit kunt kiezen, maar de meeste van deze zijn speciaal gemaakt voor bedrijven met grote interne netwerken met ingewikkelde configuraties. Er zijn daarnaast ook diverse firewalls speciaal voor een thuis computer die aangesloten is op internet. Een van de beste gratis firewalls (op dit moment) is ZoneAlarm(www.zonealarm.com).
Deze firewall is erg goed voor de computer thuis, u hoeft niets in te stellen omdat de firewall al helemaal geconfigureerd is voor een normale thuis computer, en de hij is dus gratis.

Heeft u bovenstaande uitgevoerd, dan is er al een redelijk goede beveiliging bereikt!

Tot slot

U kunt u op de pagina Wie ben ik? zien, wat op iedere pagina waar u ook surft minimaal van u bekend is. De gegevens die u daar kunt vinden worden dan ook regelmatig op het www weggeschreven in bestanden, en bewaard voor commerciële doeleinden.

Bron:pc-beveiliging.beveiligingadvies.nl

Niet gevonden wat u zoekt? Klik hier en stel uw vraag aan MultiGids!

Gerelateerde artikelen
 • VIP-beveiliging
 • Vakblad de Beveiliging
 • Een carrière in de beveiliging
 • Bouwkundige beveiliging.
 • Werkvoorbereider Beveiliging
 • Beveiliging Koninklijk Huis
 • Beveiliger 2 & Vakdiploma Beveiliging
 • Test jouw kennis over beveiliging
 • Geplaatst door CS om 02:16
  */ ?>
  */ if (file_exists("/home/multi/public_html/beveiliging//links/mainlinks.html")) { ?>
  Links


  Z"; print "o"; print "e"; print "k"; */ print "Zoek"; //print "Zoek nu ook bijvoorbeeld "; } function urlencoder ($uc, $mc, $sc, $au, $id) { $enc['uc'] = urlencode ($uc); $enc['mc'] = urlencode ($mc); $enc['sc'] = urlencode ($sc); $enc['au'] = urlencode ($au); $enc['id'] = urlencode ($id); return $enc; } ?>