Reageren?

*/ ?>
19 augustus 2003
*/ ?>

Duizend mensen bij demonstratie 'tegen politiegeweld'

AMSTERDAM, Ongeveer duizend mensen hebben zaterdag gedemonstreerd 'tegen zinloos politiegeweld en discriminatie' op het Mercatorplein in het westen van Amsterdam. De demonstratie van het gelijknamige comité was een protest tegen de dood van Dris Arbib tien dagen geleden op het plein. De 33-jarige Marokkaan werd in een eethuis door een agent doodgeschoten, toen hij met een mes op hem afkwam.Er heerste voordat de toespraken begonnen even een gespannen sfeer, die met heftige discussies gepaard ging. Er vloog een reclamevliegtuigje over met de tekst 'De politie had gelijk'. Vanaf het podium klonk een oproep kalm te blijven. Toen de toespraken begonnen, werd het weer rustig. Sprekers waren onder meer Nabil Marmouch van de Nederlandse tak van de Arabisch-Europese Liga (AEL), een autochtone buurtbewoner en een nichtje van Arbib. Marmouch hekelde in zijn toespraak het gedrag van de politie en de media. “De media, hier in groten getale aanwezig, hoopt vooral dat er rellen komen”, aldus Marmouch. “Als er vandaag rellen komen, ligt dat aan het provocerende gedrag van de politie.”
Na de toespraken hielden de demonstranten een protestmars door de buurt. Die verliep rustig. De deelnemers riepen religieuze teksten uit de Koran. Enkele demonstranten hadden protestborden bij zich met de tekst: 'Stop zinloos politiegeweld'. Een enkeling zwaaide met een Palestijnse vlag. Na terugkeer op het Mercatorplein volgden nog enkele toespraken en werd één minuut stilte gehouden.
Even na vijven was de demonstratie afgelopen. Een groepje van ongeveer dertig man trok daarna de buurt in en richtte een spoor van vernielingen aan. Zij gooiden tientallen ruiten van woningen, winkels en auto's in. Bij een café waar mensen een drankje zaten te drinken, werd een asbak door het raam naar binnen gegooid.
Ook in de Kinkerstraat, een drukke winkelstraat op enige afstand van het Mercatorplein, sneuvelden winkelruiten. De politie stuurde de Mobiele Eenheid erop af, die zes arrestaties verrichte. De politie had op afstand van het plein ME-busjes, politie te paard en een waterkanon klaarstaan. Aan het begin van de avond keerde de rust weer terug in de buurt.
De organisatoren hadden tal van voorzorgsmaatregelen genomen om de betoging goed te laten verlopen. Er was een eigen ordedienst van tachtig mensen, afkomstig uit de Marokkaanse gemeenschap, op de been. De politie had een 'vredesdetachement' ingezet, zoals ze het zelf noemt. Een aantal winkeliers had uit voorzorg planken voor de ramen getimmerd of de rolluiken laten zakken. Ook veel winkels langs de route waren gesloten.
Het 'Comité tegen zinloos politiegeweld en discriminatie' werd kort na het schietincident opgericht door enkele Marokkaanse organisaties uit onvrede over de houding van de politie tegenover migranten. Volgens het comité is de dood van Arbib niet los te zien van “de dagelijkse discriminatie en sociale uitsluiting van Marokkanen en migranten in het algemeen”.
Het comité wil dat er een onafhankelijk onderzoek komt naar het incident en dat de “dader zijn gerechtvaardigde straf krijgt”. Het gezelschap ergerde zich aan uitspraken van de korpsleiding van de Amsterdamse politie dat de bewuste agent gewoon zijn werk deed.
Ze plaatst bij voorbaat vraagtekens bij het onderzoek van de Rijksrecherche naar het incident, omdat die niet onafhankelijk zou zijn.

Bron: beveiliging.nl

Niet gevonden wat u zoekt? Klik hier en stel uw vraag aan MultiGids!

Gerelateerde artikelen
 • Hele gevangeniswezen tegen meermanscellen
 • Nieuw wapen in de strijd tegen overvallen
 • Geplaatst door CS om 11:17
  */ ?>
  */ if (file_exists("/home/multi/public_html/beveiliging//links/mainlinks.html")) { ?>
  Links


  Z"; print "o"; print "e"; print "k"; */ print "Zoek"; //print "Zoek nu ook bijvoorbeeld "; } function urlencoder ($uc, $mc, $sc, $au, $id) { $enc['uc'] = urlencode ($uc); $enc['mc'] = urlencode ($mc); $enc['sc'] = urlencode ($sc); $enc['au'] = urlencode ($au); $enc['id'] = urlencode ($id); return $enc; } ?>