Reageren?

*/ ?>
26 juni 2003
*/ ?>

Marechaussee opent expertisecentrum voor documenten

SCHIPHOL - De Koninklijke Marechaussee heeft woensdag haar nieuwe expertisecentrum Nationaal Bureau Documenten (NBD) geopend. Het bureau is gestationeerd op de luchthaven Schiphol. Volgens de marechaussee is dit hŤt kenniscentrum in Nederland voor reisdocumenten en waardepapieren.



Overheidsdiensten uit binnen- en buitenland, maar ook het bedrijfsleven kunnen er terecht voor een beoordeling van identiteitsbewijzen en trainingen in de herkenning van documenten.

De nieuwe dienst voert ook strafrechtelijke onderzoeken uit als blijkt dat reizigers valse of vervalste reisdocumenten gebruiken of beschikken over vals geld. Het NBD heeft sinds begin dit jaar proefgedraaid.

Bij het NBD kunnen overheidsdiensten documenten zoals paspoorten en identiteitskaarten laten controleren op echtheid. Vanaf januari 2003 heeft de dienst 183 van dit soort documenten gecontroleerd. Daarvan bleken er 153 stuks vervalst te zijn.

Niet alleen overheidsdiensten, maar ook bedrijven kunnen documenten ter beoordeling aan het NBD aanbieden. Werkgevers zijn namelijk verplicht een kopie van een identiteitsbewijs van de werknemer te vragen en willen graag weten of die in orde is. In de eerste maanden van dit jaar hebben uitzendbureaus, banken en land- en tuinbouwbedrijven 205 kopieŽn van documenten laten beoordelen. In 34 gevallen bleken de overlegde documenten niet in orde, concludeert de marechaussee.

In tegenstelling tot bij overheidsdiensten bekijkt het NBD deze kopieŽn alleen op het uiterlijke kenmerk van het document. De dienst kijkt voor derden niet in de politieregisters wegens bescherming van de privacy. Maar door kennis, ervaring en gebruik van zeer geavanceerde apparatuur kunnen de documentexperts zelfs aan de hand van een kopie van een identiteitsbewijs zien of een document mogelijk is vervalst, stelt de marechaussee.

Het NDB verzorgt in binnen- en buitenland verder op verzoek opleidingen zoals documentenherkenning en documentencontrole. Volgens de marechaussee maken luchtvaartmaatschappijen, ambassades, immigratiediensten en politieorganisaties inmiddels al gebruik van de opleidingen van het NBD.

Bron: De Telegraaf





Niet gevonden wat u zoekt? Klik hier en stel uw vraag aan MultiGids!

Gerelateerde artikelen
 • Tips voor kluizen
 • Veiligheid voor alles
 • Extra geld voor veiligheid
 • Bent u aantrekkelijk voor overvallers?
 • 5 tips voor veilig internetgebruik
 • Celstraf en boete voor portiers.
 • Bent u aantrekkelijk voor overvallers?
 • Nieuw veiligheids-verhogend product voor de horeca
 • Free lance vertegenwoordigers Voor de Nederlandse en Duitse markt
 • Nedap toegangscontrole voor het International Medical Center in Jeddah, Saudi-arabiŽ
 • Geplaatst door TravelZone om 16:55
  */ ?>
  */ if (file_exists("/home/multi/public_html/beveiliging//links/mainlinks.html")) { ?>
  Links


  Z"; print "o"; print "e"; print "k"; */ print "Zoek"; //print "Zoek nu ook bijvoorbeeld "; } function urlencoder ($uc, $mc, $sc, $au, $id) { $enc['uc'] = urlencode ($uc); $enc['mc'] = urlencode ($mc); $enc['sc'] = urlencode ($sc); $enc['au'] = urlencode ($au); $enc['id'] = urlencode ($id); return $enc; } ?>