Reageren?

*/ ?>
02 juni 2003
*/ ?>

Tips voor kluizen

Bij de aanschaf van een kluis dient u de zichzelf de volgende 2 vragen te stellen:

1) Wat wilt u beschermen?
2) Waartegen wilt u datgene beschermen?Pas als u op deze twee vragen een antwoord heeft kunt u gaan uitkijken naar en kluis.

Kluizen kunnen we in drie categorieën indelen:

- de inbraakwerende kast.
- de brandwerende kast.
- de brandwerende kast met inbraakweerstand.

De inbraakwerende kast
De inbraakwerende kast is bedoeld om uw waarden inbraakwerend op te bergen. Elke inbraakwerende kast heeft een zogenaamde waardebergingsindicatie. De waardebergingsindicatie is het bedrag aan geld dat zich:
- in een bepaalde kast,
- in de standaard uitvoering,
- in onbewoonde, onbewaakte en niet beveiligde panden,
- binnen de bebouwde kom, mag bevinden.

Over kluizen bestaan nogal een hoop verwarring. De een noemt een koekblik van de bouwmarkt al een kluis. Verder zijn er nog benamingen als brandkast, kluis, inbraakwerende kast, brandwerende kast, safe. We zullen hier de juiste benamingen benoemen en gebruiken. We maken onderscheid in:

De brandwerende kast
Een kast (roerend goed) welke geschikt is om de daarin opgeborgen goederen gedurende een bepaalde tijd tegen de gevolgen van brand te beschermen.

De inbraakwerende kast
Een kast (roerend goed) welke geschikt is om de daarin opgeborgen goederen gedurende een bepaalde tijd tegen mechanische- en thermische aanvallen te beschermen. Dit is een compartiment Cs volgens de N.C.P. risicoklasseindeling.

Kluis
Een ruimte (onroerend goed) welke de daarin opgeborgen goederen een bepaalde tijd tegen mechanische- en thermische aanvallen en/of brand beschermt. Een vloerkluis, welke vastzit in de grond, valt hier ook onder.

Een inbraakwerende kast tot 2000 kg dient altijd te worden verankerd. Doe dit het liefst met chemische ankers. Een kluis biedt weerstand aan een diversiteit van aanvalsmethoden. Staat de kluis echter los en neemt de inbreker hem mee dan kan hij op zijn gemak de zaak openbreken.

De brandwerende kast

De brandwerende kast is dus bedoeld om uw goederen brandwerend op te bergen. De temperatuur in een brandwerende kast voor papier mag niet boven de 175 graden uitkomen. Voor digitale media als diskettes etc. is dit zelfs 55 graden.

In een brandwerende kast mag nooit geboord worden, wordt dit wel gedaan dan is de brandweerstand niet meer gegarandeerd. Houd hier rekening mee. Verder bestaan er nogal wat misverstanden.

Ten eerste denken een hoop mensen dat een inbraakwerende kast ook wel brandwerend zal zijn. Dit is dus niet het geval.

Vervolgens zijn er mensen dat digitale media ook in een gewone brandwerende kast opgeborgen kan worden. Dit is niet waar omdat digitale media al bij 55 graden het loodje legt.

Ook negatieven van foto's liggen liever in een kast welke geschikt is voor digitale media.

De brandwerende kast met inbraakweerstand.

Hier zou ook gelezen kunnen worden, inbraakwerende kast met brandweerstand. Het resultaat blijft hetzelfde.

Dit is een combinatie van bovengenoemde kasten.

De brandwerendheid van een kast wordt aangegeven met een plaatje aan de binnenkant van de deur. Hierop staat de volgende informatie;

30/60/90/120 P = 30/60/90/120 minuten brandweerstand voor papier.
60/90 D = 60/90 minuten brandweerstand voor data
60/120 Dis = 60/120 minuten brandweerstand voor digitale mediadragers.

Belangrijk:
Als u een inbraak- of brandwerende kast wilt aanschaffen let dan op de volgende punten:

Koop geen superaanbieding bij de bouwmarkt. Deze kluizen hebben vaak een standaard waardebergingsindicatie van EUR 5000,--. Deze kasten zijn niet getest en zijn eigenlijk een soort veredelde koekblikken. Een inbreker met een slijpschijf, van dezelfde bouwmarkt misschien, verricht wonderen met dit soort kasten. Niet doen dus.

Koop verder de kast niet te klein. Bedenk dat een inbraak- of brandwerende kast een duurzame investering is welke zeer lang meegaat. Kijk dus goed rond en koop de kast niet te klein.

Er zijn ook brandwerende kluizen waarin een zogenaamde mediamodule kan worden geplaatst. De kast is dan zelf brandwerend voor papier maar erin bevind zich een apart kastje wat zorgdraagt dat uw digitale media ook beveiligd is. Dit kan kostenbesparend werken.

Let verder goed op het gewicht van de kast. Een goede kwaliteit kast zal ook het nodige wegen. Let hierop bij de plaatsing.

Tenslotte is het ook voor bedrijven zinvol om na te denken over een kast voor hun data. Elk bedrijf maakt regelmatig back-ups van zijn gegevens, naar ik aanneem. Als deze back- ups buiten het eigen pand worden bewaard dan is er geen reden tot paniek. Bij een brand heeft u alle gegevens nog en kunt u weer vlot verder werken. Wordt de back- up echter in het pand bewaard dan is het zeker raadzaam om een brandwerende kast aan te schaffen. Bij een brand heeft u dan tenminste nog uw gegevens.

Verder zouden wij hetzelfde adviseren voor specifieke software. Als uw pand afgebrand is dan heeft u bij de grootgrutter wel weer nieuwe computers, en ook windows 2000 is overal te koop. Echter specifieke software is vaak een groter probleem om snel te verkrijgen. Hou hier rekening mee want een groot aantal bedrijven gaan na een brand meestal failliet. Het is maar dat u het weet!!

Tenslotte zijn er ook inbraakwerende kluizen met een afstortmechanisme. Geld wordt hierbij in een lade gestort. De kastdeur kan echter niet geopend worden waardoor het geld buiten bereik van de inbreker is.

Bron: beveiligingstips.nl

Zoeken op MultiGids
kluizen

Niet gevonden wat u zoekt? Klik hier en stel uw vraag aan MultiGids!

Gerelateerde artikelen
 • 5 tips voor veilig internetgebruik
 • Algemene Beveiligings Tips.
 • Veiligheid voor alles
 • Extra geld voor veiligheid
 • Bent u aantrekkelijk voor overvallers?
 • Celstraf en boete voor portiers.
 • Bent u aantrekkelijk voor overvallers?
 • Marechaussee opent expertisecentrum voor documenten
 • Nieuw veiligheids-verhogend product voor de horeca
 • Free lance vertegenwoordigers Voor de Nederlandse en Duitse markt
 • Geplaatst door MultiGids om 15:48
  */ ?>
  */ if (file_exists("/home/multi/public_html/beveiliging//links/mainlinks.html")) { ?>
  Links


  Z"; print "o"; print "e"; print "k"; */ print "Zoek"; //print "Zoek nu ook bijvoorbeeld "; } function urlencoder ($uc, $mc, $sc, $au, $id) { $enc['uc'] = urlencode ($uc); $enc['mc'] = urlencode ($mc); $enc['sc'] = urlencode ($sc); $enc['au'] = urlencode ($au); $enc['id'] = urlencode ($id); return $enc; } ?>